OM BOB
MUSIKKEN
RELIGION
POLITIK

OM BOB MARLEY

EKSEMPLER
LINKS
Tilbage til forsiden

Robert Nesta Marley blev født 1945 i St. Ann's provinsen på Jamaica. Hans forældre var henholdsvis en hvid kaptajn ved navn Noval Marley og en sort kvinde ved navn Cedella Booker.

Bob er en del af det gamle kolonisystem, da Jamaica først blev selvstændig i 1962.

Bob voksede op i en skurby (trenchtown) i udkanten af Kingston town(hvor han flyttede til som 12 årig), hvor kan kom i kontakt med den nye musik. Hvor han hver dag sad henne ved Coxone studioet, som havde en højttalere indstalleret, der spillede alle de nye hits udenfor deres bygning.

Marleys far var engelsk søofficer, han døde da Bob var meget lille. Moderen var meget aktiv i den apostolske kirke, hvor Bob fik sin første musikalske opdragelse ved at synge spirituals.

Da Bob var 12 år gammel sang og indspillede han med Bunny Livingston(aka. Bunny Wailer) og Peter Tosh. I 1965 indspillede han den første single med The Wailers, I 1966 giftede han sig med Rita Anderson. Bob Marley og the Wailers blev tilknyttet til pladeselskabet Island, som var ledet af Chris Blackwell, en meget vigtig person i at bringe Reggae musikken til Europa.

Marley fik sit gennembrud med albummet "Catch a fire" fra 1973, men den endelige mainstream respekt fik han da Eric Clapton i 1974 bragte hans komposition "I shot the sherif" til toppen af den amerikanske singlechart.

Han fik større og større succes men hans største bidrag til musikken er mere som en art godfather for reggaescencen. Han fik ingen megahits, men mange af hans sange er gået over og blevet klassikere.

Hans numre er indspillet af mange kunstnere og ikke altid med et godt resultat. Et grusomt eksempel er Boney M´s udgave af "No woman no cry". Hans eneste koncert i Danmark var på Roskilde festivalen i 1978.

Han var meget politisk aktiv og han blev hyldet som frihedskæmper da Rhodesia blev selvstændig som Zimbabwe i 1980.

Marley døde i 1981 på et hospital i Miami af kræft.

 

Tilbage til toppen