OM BOB
MUSIKKEN
RELIGION
POLITIK

MUSIKKEN

EKSEMPLER
LINKS
Tilbage til forsiden

 

Jamaica Inspiration Diskografi Indflydelse

Jamaica den musikalske Ø

Jamaica var og er stadig påvirket af den amerikanske musik. I fasen frem mod reggae musikken var der 3 faser:

Mento

Den første af disse faser hed Mento og var lig den calypso der blev spillet i Trinidad. Lyrikken til musikken Mento var ikke så kontroversiel og konfliktsøgende som Calypsoen

Soundsystems

Efter denne periode blev Rhythm and Blues genren som stammede fra USA til Jamaica, hvor store soundsystems(eller mobildiskoteker – i nutidens sprogbrug) tog stilen til sig. Disse systems stammede fra Ghettoen i Kingston, men tog også på tourneer ud til fjernere dele af Jamaica. Marley kan her have fået den første kontakt med musikken udenfor Jamaica.

Ska

Det næste trin i udviklingen var Ska, som blev en jamaicansk videreudvikling af den amerikanske rhythm and blues. Pioneeren inden for dette felt var Prince Buster aka. Cecil Campbell. Som i stedet for at fokusere på downbeatet tog mere fokus på efterbeatet. Denne musik stil spredte sig hurtigt ud over øens grænser, hvor den hurtigt fandt popularitet i England. Hvor man oprettede såkaldte Ska klubber. Et soundsystem ledet af Duke Vin kom til England allerede i 1956.

England blev og er I det hele taget et stort marked for jamaicansk musik. Ska genren fik sin første multi million sælgende single med Millie´s my boy lollipop.

Bob Marley indspillede sine første soloting i Ska genren for produceren Leslie Kong.

Rocksteady

Ska musikken fik sit første spark i røven og transformerede sig til Rocksteady omkring 1966. Det der bedste kan bruges til at beskrive stilen er fremkomsten af  en ny musikalsk ungdom på Jamaica. Skaens bløde beats blev spillet hurtigere og mere energi. Det kan sammenlignes med hvad Jimi Hendrix gjorde for rocken og Sly Stone for soulen. Marley nævner selv James Brown som en vigtig fødsels-hjælper.

Reggae

Forskellen på Rocksteady og Reggaen som fremkom omkring 1968 var at i reggaemusikken var bassen mere fremtrukket i lydbilledet. Ingen kan nævne med sikkerhed, hvem det er der har frembragt stilen. Nogle teorier er:

1.       Lee ”Scratch” Perry gjorde det alene

2.     Ordet fremkom fra en single fra 1968, der hed Do The Raggay med Toots and the Maytals

3.     Et andet bud er at det stammer fra Regga stammen, som lever ved Taganyika søen.

4.     Marley mente ordet var spansk og betød en konges musik.

5.     Andre siger det er et ordspil på ordet Streggae som  er prostituerede på Kingston slang.

Men det mest sandsynlige forklaring kommer fra en studiemusiker som siger at det er en joke og hentyder til de skæve rytmer og fornemmelser i kroppen.  

-----------------------

Jamaica Inspiration Diskografi Indflydelse

Bob Marleys inspirationskilder

Der har ikke været en decideret musiker eller kunstner der har haft over-skyggende indflydelse på Bob Marley. Den første hjælp i karrieren fik Marley af Desmond Dekker og Jimmy Cliff der satte ham I forbindelse med produceren Leslie Kong, hvor han indspillede sin første single Judge Not.

En af de personer der kan siges at have haft en vis indflydelse på Bob Marley er produceren Clement ”Coxsone” Dodd, som ejede Studio One i Kingston. Hans rolle i processen er at han ser sanger-potentialet i Marley og gør ham til leadvocalist i The Wailers. Coxsone var lidt af en fader figur for Marley, han lod ham blandt andet bo i studiet, da Marley ikke havde eget hjem.

Den næste person der kommer ind over er produceren og musikeren Lee ”Scratch” Perry, der giver det afgørende skub I retning af den reggae lyd som Bob Marley spillede senere hen i karrieren. Det materiale Bob Marley indspillede med Perry var såkaldt psykedelisk reggae med kraftig indflydelse af Jimi Hendrix og Sly Stone.

-----------------------

Jamaica Inspiration Diskografi Indflydelse

Bob Marleys indflydelse på eftertiden

Marleys indflydelse rækker langt ud over musikken, da det ligeså meget er hans politiske arbejde som musikken, han bliver husket for. Hans politiske arbejde er især faldet i god jord på venstrefløjen.

Bob Marley er stamfader til hele reggaeeksplosionen i den vestlige verden set i grupper som Tøsedrengene og Culture Club. Ellers kan hans musik høres i mange andre genrer fra punken, hvor især The Clash tog reggaestilen til sig. Den genre udenfor reggaen der er mest påvirket af Marley er danse-musikken.

Hans musik er meget dansable, hvilket blandt andet har givet sig udtryk i nogle skumle remix, med Funkstar de Luxe´s remix af "The sun is shining" som det seneste eksempel.  

 

(Primærkilde : "Bob Marley - Songs Of Freedom". Adrian Boot & Chris Salewicz)

Tilbage til toppen